Loading...
Individualne vježbe 2022-02-11T09:02:41+00:00

Individualne vježbe

Danas prevladava sjedilački način života koji je zbog mnogočega problematičan. Dugotrajno sjedenje, između ostalog, skraćuje mišiće i ligamente zdjelice (koja je u ljudskom tijelu predviđena za mobilnost) i oslabljuje trup, takozvani “core” (koji je predviđen za stabilnost). Posljedice su brojne: narušena postura, bolovi (glavobolja i križobolja su najčešći, ali nisu jedini), ograničeni pokret, napetost. Osim tih, uglavnom poznatih posljedica, sjedenje odnosno narušena postura mogu uzrokovati i vrtoglavice, trnce u rukama i nogama, otežano disanje, probavne smetnje, pa čak i neplodnost.

Kako bi doskočili tim problemima, mnogi kreću u teretanu, na pilates, trčanje, bicikliranje i sl.
Svaka aktivnost je načelno dobra, međutim ako postoji problem u posturi, odnosno neki mišićni disbalans, aktivnosti tog tipa neće uvijek pomoći, a čak mogu i pogoršati problem. Naime, tijelo pri takvim aktivnostima, kao i prilikom bavljenja bilo kojim sportom, ostaje u kompenzaciji koja s vremenom dovodi do problema.

Individualne vježbe s theraband trakom za rame Individualne vježbe za trup i rameni obruč Fizioterapeut pokazuje DNS vježbe

Dva su osnovna pravila koja treba imati na umu:

  • svako vježbanje bi trebalo pozitivno utjecati na posturu
  • vježbanje ne bi smjelo izazivati bol

Kako bi se to postiglo, potrebno je prvo identificirati problem (mišićno skraćenje i/ili mišićni disbalans) i onda ga ciljano rješavati specifičnim vježbama.

Također, jako je bitno kako se neke vježbe izvode. Postoji puno vježbi (npr. čučnjevi, trbušnjaci, sklekovi, mrtvo dizanje, izdržaji) koje su načelno odlične, ali ako se nepravilno izvode mogu napraviti više štete nego koristi.

Individualne vježbe koje najčešće provodimo su:

  • DNS – dynamic neuromuscular stabilization
  • vježbe s elastičnim trakama
  • vježbe za propriocepciju
  • ostale funkcionalne vježbe

DNS vježbama se ispravlja nepravilan obrazac disanja i na pravilan način stabilizira centar tijela, odnosno trup (“core”), što dovodi do boljeg funkcioniranja periferije. Općeniti cilj je poboljšati posturu i sveopće funkcioniranje tijela, smanjiti bol i prevenirati ozljede.

Dodatne savjete za pravilno vježbanje možete pogledati ovdje.

Fizioterapija

Masaža

Ručna limfna drenaža

Kinesio Taping

Individualne vježbe