Što je DNS?

Home/Info/Što je DNS?

Što je DNS?

Klasičnim trbušnjacima, leđnjacima, pa čak i izdržajima jačamo uglavnom površinske mišiće. Kralježnicu stabiliziraju dubinski mišići i tlak kojeg stvara nekoliko mišića zajedno. Da bismo to postigli, prvo trebamo pravilno disati.

Pravilno disanje je abdominalno (trbušno disanje). Kada dišemo abdominalno, trbuh i rebra se šire, dijafragma se spušta i stvara se tlak koji stabilizira trup, odnosno lumbalnu kralježnicu (slika A). Bitno je da su dijafragma i zdjelica, odnosno zdjelično dno paralelni s podom – to znači da nema lumbalne hiperlordoze i da trup prilikom disanja i vježbanja ima cilindrični oblik.

Prikaz pravilnog i nepravilnog obrasca disanja

 

DNS (dynamic neuromuscular stabilization) principi disanja i vježbanja temelje se na razvojnim etapama koje smo svi prošli kao bebe. Način na koji koriste svoj trup za stabilizaciju i kretanje je programiran i zajednički svim zdravim bebama. Ako već niste, pogledajte kakvu savršenu posturu bebe imaju dok stoje, sjede ili čuče. To im, između ostalog, omogućuje pozitivan trbušni tlak. Kod mnogih ljudi to stanje je narušeno, pa se putem DNS metode ponovno uči. Uvijek se kreće s disanjem, a nastavlja s vježbama koje se kreću od lakših – pogodnih za nesportaše ili ljude s akutnim problemima, pa sve do naprednijih koje mogu koristiti i profesionalni sportaši.

DNS se prvenstveno koristi za rješavanje raznih križobolja (uključujući i  išijas), međutim pozitivne posljedice vježbanja po DNS principima su mnogobrojne. Poboljšava se cjelokupna postura tijela, funkcija ramena i kukova, disanje je pravilnije što znači i više kisika; može pomoći kod probavnih smetnji, a kod žena može utjecati na redovitije i manje bolne menstruacije, a čak je bilo i slučajeva gdje su neplodne žene uspjele začeti. Profesionalni sportaši također sve više prijemjenuju te principe u svom treningu jer povećava snagu i eksplozivnost.

Fizioterapeut pokazuje vježbe za stabilizaciju trupa

U početku je bitno raditi DNS pod nadzorom kako bismo izbjegli kompenzacije, a kasnije se lako može ukomponirati u razne samostalne vježbe.

By | 2018-05-24T17:14:41+00:00 November 21st, 2017|Info|0 Comments