Loading...
Fizioterapija 2022-02-11T09:02:26+00:00

Fizioterapija – manualni tretmani

Najčešće provodimo manualne tretmane koji su dio fizioterapije, a podrazumijevaju razne tehnike za opuštanje mekog tkiva (trigger point tehnika, ART – active release techniques, frikcijska masaža, funkcionalna masaža…) i namještanje zglobova (mobilizacije i manipulacije zglobova).
Posebno se ističe MFR tehnika – miofascijalna relaksacija kojom se vrlo blagim dodirom, odnosno nategom opušta fascija*.
Najbolji i najdugotrajniji rezultati u fizioterapiji postižu se ako se prethodno napravi dobra dijagnostika. U tu svrhu se, između ostalog, koristi NKT – neurokinetic therapy – tehnika kojom se pronalaze mišićni disbalansi u tijelu i nefunkcionalni obrasci pokreta koji uzrokuju bol, nepravilno ili ograničeno funkcioniranje zglobova i narušenu posturu.
Cilj je dakle otkriti uzrok problema, a onda ga rješavati manualnim tehnikama i specifičnim vježbama.

Prednosti fizioterapijskih manualnih tretmana koje provodimo:

  • precizna dijagnostika
  • opuštanje željenih mišića
  • opuštanje fascija*
  • ciljana aktivacija muskulature
  • brzo i efikasno rješavanje bolnih sindroma

Najčešći problemi s kojima se susrećemo i uspješno rješavamo fizioterapijskim manualnim tretmanima su:

  • bolovi u leđima i vratu (često se koriste i termini poput križobolje, lumbaga, išijasa itd.)
  • bolovi u koljenu (skakačko koljeno, trkačko koljeno, patelofemoralni sindrom, hondromalacija patele itd.)
  • bolovi u ramenu (sindrom sraza u ramenu, smrznuto rame…)
  • glavobolje (najčešće su upravo tenzijske, odnosno glavobolje uzrokovane mišićnom napetošću)
  • razne upale / tendinitisi (upala ahilove tetive, plantarni fascitis, teniski / golferski lakat itd.)

Fizioterapeut radi MFR Fizioterapeut Ivor Božić radi manualne tehnike Fizioterapeut Ivor Božić testira trup

*Što su fascije?

Fascija je tanka ovojnica koja obavija sva tkiva u našem tijelu, pa tako i mišiće. Neprekidno se isprepliće, u više slojeva i na taj način zapravo povezuje cijelo tijelo, “drži” naše organe i formira posturu. Iako su prava saznanja o njoj novijeg datuma (i dalje se istražuje), ona ima ključnu ulogu u pokretu i slanju informacija u tijelu. Slojevi fascija u organima i mišićima međusobno kližu i na taj način omogućavaju pokretanje, a dokazano je i da prijenosi informacije brže nego živčani sistem. Fizičke traume, poput udaraca i operacija, posebno su bitne jer uzrokuju ožiljke na fascijama, odnosno kolageno tkivo zbog kojeg fascija ne kliže kako treba, što može uzrokovati bol i ograničenje u pokretu, na mjestu ožiljka, ali i bilo gdje drugdje na tijelu.
Osim toga, fascija “pohranjuje” i emocije. Stres je najbolji primjer, jer je poznato da uzrokuje napetosti u mišićima, glavobolje, smetnje s probavom itd. Ožiljci, osim što “pamte” fizičku traumu, mogu zapamtiti i emocionalnu, pa se tako miofascijalnim radom na napetim mišićima i ožiljcima ponekad oslobađaju i emocije, poput smijeha ili plača.

Fizioterapija

Masaža

Ručna limfna drenaža

Kinesio Taping

Individualne vježbe