Rotacija trupa

Home/Info/Rotacija trupa

Rotacija trupa

Ljudsko tijelo je sposobno za pokrete kroz tri ravnine: transverzalna (A), frontalna (B) i sagitalna (C). Npr. okretanje glave je pokret kroz transverzalnu ravninu, čučanj kroz frontalnu, a iskorak kroz sagitalnu. Kada trčimo, vozimo bicikl ili vježbamo u teretani, najmanje koristimo transverzalnu ravninu, odnosno rotaciju, što može dovesti do problema.

 

Tri ravnine kretanja ljudskog tijela

 

Djeca se često vole vrtiti na vrtuljku, rolati po podu ili se naprosto vrtiti oko svoje osi. To nije slučajno – rotacija je jako bitna, između ostalog za motorički razvoj i stabilizaciju ramena i kukova.

Vježbe poput rotacije torakalne kralježnice, jačanje vanjskih rotatora kuka i ramena odlične su u rehabilitaciji i prevenciji.

Manje je poznato što sve može uzrokovati probleme, odnosno ograničenje u rotaciji. Nedavno mi se javila klijentica kojoj se već pri laganim rotacijama trupa u oba smjera javljala oštra bol u leđima, lopatici te ispod rebara. Ispostavilo se da su najodgovorniji za ovaj problem bili odnosi između dijafragme i dubokih trbušnih mišiča te između pectoralisa (prsnih mišića) i rhomboideusa (mišića koji privlače lopatice prema kralježnici).

Tretmani su uključivali opuštanje dijafragme, vježbe trbušnog disanja i aktivacije dubokih i kosih trbušnih mišića, opuštanje prsnih mišića i aktivaciju mišića oko lopatice te kinesiotaping muskulature uz kralježnicu. Stanje se brzo poboljšalo, a klijentica je dobila odgovarajuću domaću zadaću kako bi nastavila u dobrom smjeru kroz svoju transverzalnu ravninu 🙂

By | 2018-05-24T17:02:45+00:00 February 26th, 2018|Info|0 Comments