Dijafragma

Home/Info/Dijafragma

Dijafragma

Kao i svaki drugi nefunkcionalni mišić i dijafragma može uzrokovati bol i zakočenost.

Ona odvaja prsnu i trbušnu šupljinu te je glavni mišić pomoću kojeg udišemo. Kupolastog je oblika te se hvata za prsnu kost, rebra i gornji dio lumbalne kralježnice. Kroz dijafragmu prolaze aorta, vena, jednjak, živci i limfne žile. Upravo zbog svog položaja te mnogobrojnih sustava na koje dijafragma utječe, iznimno je bitno kako funkcionira. Normalno je da se dijafragma pri udahu spušta i zajedno s trbušnim mišićima i zdjeličnim dnom stvara abdominalni tlak koji stabilizira kralježnicu.

 

Prikaz dijafragme
Kod mnogih ljudi obrazac disanja je narušen, pa se dijafragma pri udahu podiže, što može imati brojne loše posljedice. Osim napetosti u vratu i ramenima, glavobolja, problema s probavom i otežanog disanja, česti problem kojeg dijafragma stvara je bol u srednjem dijelu leđa koja putuje preko rebara do prsne kosti.

Upravo s tim problemom mi se nedavno javila klijentica. Bila je potpuno zakočena, nije se mogla sagnuti, rotirati u trupu niti dublje udahnuti. Čak nije mogla leći na leđa. Prvi puta joj se tako nešto dogodilo i naravno da je bila u panici. Pitala me treba li otići doktoru, pa sam predložio da prvo probamo napraviti tretman (pretpostavio sam da je problem u dijafragmi, a nažalost male su šanse da bi joj liječnik odmah pomogao; najvjerojatnije bi samo dobila tablete protiv bolova i čekala odlazak nekom specijalisti). Nakon kratkog otpuštanja dijafragme na zahvaćenoj strani odmah joj je bilo puno lakše i mogla je normalno disati i ležati. Trebalo je još opustiti muskulaturu oko kralježnice i napraviti par vježbi disanja i problem je bio riješen.

Ako imate sličnih simptoma, a klasična fizikalna terapija, masaža ili kiropraktika ne pomažu, uzmite u obzir tretman dijafragme i vježbe abdominalnog disanja 😉

By | 2018-05-24T17:07:06+00:00 January 6th, 2018|Info|0 Comments